Головна » 2014 » Жовтень » 24 » Марія Ростиславівна Капніст
22:43
Марія Ростиславівна Капніст

Марія Ростиславівна Капніст (Капніст-Сірко)

(22 березня (4 квітня) 1914, Петербург - 25 Жовтень 1993, Київ)

Радянська і українська актриса. Заслужена артистка Української РСР (1988). 
Уроджена дворянка, графиня, відноситься до нащадків поета Василя Васильовича Капніста (1758-1823) і кошового отамана Запорізької Січі Івана Сірка. 
У 1931 році сімнадцятирічна Марія була прийнята в Театральну студію Ю.Юр'єва при Ленінградському драматичному театрі імені А.С. Пушкіна, а після її закриття - в Ленінградський театральний інститут. Але вже у 1934 році, внаслідок дворянського походження Марія була виключена з інституту з забороною жити в Ленінграді. Працювала бухгалтером в Києві, потім у Батумі. 
У 1941 році репресована «за антирадянську пропаганду і агітацію», отримала 8 років виправно-трудових таборів. Перший термін відбувала в "Карлазі" в одному бараці з Анною Василівною Тімірьової, з якою дружила до кінця життя. Потім, до 1949 року - в шахтах "Степлагу". Другий термін - у Красноярському краї. Звільнена Марія Ростиславівна була лише в 1956 році, в 1958 році повністю реабілітована. З 1956 року - в Києві, де жила до кінця життя. 
У 1958 році після низки митарств їй вдалося отримати роль ігумені у фільмі «Таврія» молодого режисера Юрія Лисенка. Успіх цієї дебютної роботи звернув на неї увагу багатьох режисерів кіностудії імені Довженка, де Марія Ростиславівна надалі активно знімалася. Здобула популярність своїми характерними образами - графинь, дам, загадкових бабусь, відьом, циганок і чародійок. 
У Марії Ростиславівни через роботу в ув'язненні під землею розвинулась клаустрофобія, через що вона не користувалася підземними переходами, що і стало причиною її загибелі. У віці 79-ти років Марія Капніст трагічно загинула, переходячи одну з найжвавіших автомагістралей Києва - Проспект Перемоги біля кіностудії ім. Довженка. Похована на фамільному кладовищі в селі Велика Обухівка Полтавської області. 

Фільмографія 

  1. 1956 — Одна ночь — епізод
  2. 1958 — Таврия — ігуменя
  3. 1959 — Иванна —  черниця (не зазначена в титрах) 
  4. 1959 — Летающий корабль — чарівниця (не зазначена в титрах) 
  5. 1960 — Роман и Франческа
  6. 1960 — Вдали от Родины — мадам Дюваль
  7. 1961 — За двумя зайцами — дама в ілюзіоні (не зазначена в титрах) 
  8. 1961 — Дмитро Горицвит
  9. 1962 — Мы, двое мужчин — пасажирка (стара с гусаком)
  10. 1963 — Рыбки захотелось
  11. 1963 — Серебряный тренер — служниця (не зазначена в титрах)
  12. 1964 — Ключи от неба — лаборантка
  13. 1964 — Лушка — модистка
  14. 1965 — Вниманию граждан и организаций — стара
  15. 1965 — Нет неизвестных солдат — пильна громадянка (не зазначена в титрах)
  16. 1965 — Хочу верить
  17. 1967 — Война и мир — дама на балу (немає в титрах)
  18. 1967 — Большие хлопоты из-за маленького мальчика — Єва, помреж
  19. 1968 — Ошибка Оноре де Бальзака — кузина Бетті (немає в титрах)
  20. 1969 — Сыновья уходят в бой — жінка діда Харитона
  21. 1970 — В тридевятом царстве… — пасажирка літака і фрейлина в помаранчевому (не зазначена в титрах)
  22. 1970 — Олеся — Мануйлиха
  23. 1970 — Мир хижинам — война дворцам — черниця
  24. 1970 — Узники Бомона — ув'язнена (не зазначена в титрах) 
  25. 1971 — Где вы, рыцари? — Параска Іллівна, сусідка Ковальчука і Голубчика 
  26. 1972 — Пропавшая грамота — відьма
  27. 1972 — Руслан и Людмила — Наїна (в титрах — Марія Капніст-Серко)
  28. 1973 — Горя бояться — счастья не видать
  29. 1973 — Старая крепость — Раневска
  30. 1974 — Бронзовая птица — Софія Павлівна, «графиня», економка графа Карагаєва
  31. 1975 — Любовь с первого взгляда — чарівниця
  32. 1976 — Память земли — баба Орися
  33. 1976 — Табор уходит в небо — Ізергіль
  34. 1977 — Если ты уйдешь… — тітка Марфа
  35. 1977 — Сапоги всмятку — актриса
  36. 1977 — Солдатки — Марина
  37. 1978 — Квартет Гварнери — графиня
  38. 1979 — Дикая охота короля Стаха — економка
  39. 1979 — Циркачонок — бабуся
  40. 1979 — Цыган — стара циганка
  41. 1980 — Копилка — кліентка Кокареля, графиня (немає в титрах)
  42. 1981 — Андрей и злой чародей — стара
  43. 1982 — Возвращение Баттерфляй — квартирна хазяйка
  44. 1982 — Улыбки Нечипоровки — Секлета
  45. 1983 — Комический любовник, или Любовные затеи сэра Джона Фальстафа — дама у вуали
  46. 1983 — Вечера на хуторе близ Диканьки — старух на весіллі
  47. 1984 — Володькина жизнь — учителька німецкої
  48. 1984 — Шанс — Міліца Федорівна
  49. 1984 — Иванко и царь Поганин — сова Чиветта (в титрах — Марина Капніст)
  50. 1985 — Искушение Дон-Жуана
  51. 1986 — Полнолуние. Ноктюрн
  52. 1986 — Золотая цепь — гостя Эвереста Ганувера (немає в титрах)
  53. 1986 — Премьера в Сосновке — костюмер обласного театру
  54. 1987 — Прощай, шпана замоскворецкая… — Баба Роза
  55. 1988 — История одной бильярдной команды — гадалка Аманда
  56. 1988 — Мужчина для молодой женщины — Надирова
  57. 1988 — Новые приключения янки при дворе короля Артура — Фатум / рицар / ігуменя
  58. 1988 — Поляна сказок — стюардеса; реєстратор шлюбу; бабуся з дитиною
  59. 1988 — Пуща — економка
  60. 1989 — Искусство жить в Одессе — Маня
  61. 1989 — Этюды о Врубеле
  62. 1989 — Сероманец
  63. 1990 — Ведьма — відьма
  64. 1990 — Два патрона на мамонта
  65. 1991 — Анна Карамазофф — бабуся Соня
  66. 1991 — Лох — победитель воды — мафіозо
  67. 1991 — Меченые — бабуля у взуттєвій майстерні
  68. 1991 — Людоед — стара політкаторжанка
  69. 1991 — Экстрасенс
  70. 1992 — Белые одежды — доглядальниця у Туманової
  71. 1992 — Сердца трёх — стара сеньора
  72. 1993 — Шанс (короткометражный) — стара
  73. 1994 — Тёмные воды — мати-настоятелька
  74. 1994 — Притча про светлицу

https://ru.wikipedia.org

Переглядів: 140 | Додав: Yarko | Теги: Велика Обухівка, Марія Ростиславівна Капніст (Капніс, актриса, репресована | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: